11 Mart 2015 Çarşamba

İlk Kez Cadı | Daima Cadı - Carolyn Maccullough


Kitap: İlk Kez Cadı
Yazar: Carolyn Maccullough
Orijinal Adı: Once a Witch (Witch #1)
Çeviri; Umut Sağırlı
Yayıncı: Tual Yayınları
Sayfa Sayısı: 283
Basım Yılı: Kasım 2011
Tür: Genç Yetişkin, Fantastik
Puanım: 4

"Senin kızın bu ailede şimdiye kadar gördüklerimizin içinde en güçlüsü ve hepimiz için yol gösterici olacak." 

 Tamsin doğduğunda, büyükannesi onun çok güçlü olacağını ve şimdiye kadar gördükleri içinde en yetenekli cadı olacağını meraklı gözler onu izlerken kulağına fısıldamıştı. Aradan onyedi yıl geçmiş ve Tamsin Manhattan'da yatılı bir okulda güçlerinden habersiz yaşamaktadır. Yazın babaannesinin kitap ve büyü dükkanında çalışıyor zamanını orada geçiriyordu.

 Bir gece, New York Üniversitesi'nden yakışıklı, genç ama bir o kadarda gizemli bir profesör dükkana gelir ve Tamsin'i, aşırı derecede yetenekli ablasıyla karıştırır ve bazı sırları paylaşır. Hayatında ilk kez, hayranlıkla ve ilgiyle bakılan insan olmuştur. Tamsin bu yüzden, anlatılanlar daha bitmeden profesör için yüz yıldan fazla bir süre önce kaybolmuş sır dolu bir aile yadigarını bulmayı kabul eder. Ama bu arayış ve bu yabancı adam zaman ilerledikçe ilk başta göründüklerinden çok daha farklı çıkacaklardır. Tamsin Greene zamanda yolculuk ederek adeta bir hazine avına çıkmıştır; bu yolculuk sırasında kendi kimliğini bulacak, ailesinin geçmişte yaptığı kötülüklere tanık olacak ve belki de herkesi yok edebilecek derecede kuvvetli ve ihtişamlı bir gücü açığa çıkacaktır. Keyifli ama bir o kadarda büyüleyici ve gizemli okurken sizi dünle bugün arasında yaşatacak nefessiz bırakacak…


Cadılarla ilgili kitaplar, konuları aşağı yukarı aynı dahi olsa ilgimi çekiyor. Özellikle de cadı okumaları yaptığım için bir ara kafayı takmıştım.

Bu kitabın kapağı bana çok illustrasyon gibi geldiği için dikkatimi çekmişti. Konusunun New York'da geçiyor olması da cabası. Tamsin ailesindeki tek gücü olmayan kişi olduğu ve ablasının çok gölgesinde kaldığı için fazlasıyla huysuz bir hanım kızımız. Bir de Samhain günü doğmuş akrep burcu yahu kız direkt kıskanç, sinirli, ilgi delisi olacak tabii.

Tamsin ailesinin büyü dükkanında çalışırken gizemli biri gelir ve öyle başlar olaylar. Şimdi ilk kitap olarak beğenimi kazanmıştı. Tamsin karakterinin gıcıklığını saymazsak, o hava cadılarla dolu ev, enteresan insanlar ve konu güzel. İlk kitabı çok tuttum ben.

Tamsin'in ablasına duyduğu deli gibi kıskançlık bir yerden sonra gıcık etse de, konu hatrına dayanıyorsunuz.

Gelgelelim ikinci devam kitabı Daima Cadı'ya.


Kitap: Daima Cadı
Yazar: Carolyn Maccullough
Orijinal Adı: Always a Witch (Witch #2)
Çeviri: Sibel Kısacık
Yayıncı: Tual Yayınları
Sayfa Sayısı: 256
Basım Yılı: Ocak 2012
Tür: Genç Yetişkin, Fantastik
Puanım: 3

 Sürükleyici ve duygusal bir maceranın içine çekilmeye hazır mısınız... 

Carolyn Maccullough, akıcı üslubu ve çekici kelimeleriyle inanılmaz keyifli bir kurgu - maceranın içine sürüklüyor bizi. Geçmişten ışınlanıp gelen Knight'lar, Greene ailesinin geleceğini yok etmeye çalışıyorlar, ailenin en küçük kızı Tamsin hayatını feda etmek uğruna geçmişe ışınlanıyor. 21. yüzyılda yaşayan Tamsin, 19. yüzyılda yaşadıklarıyla soluk kesici bir mücadelenin içinde bir yandan aşkını korumaya çalışıyor bir yandan geleceğin korunması için büyük bir uğraşı veriyor. İyi ve kötünün destansı savaşı ve büyüleyici ilk öpüşme sahnesini de eklersek oldukça iyi. Birbirlerinin bedenlerinin içine giren cadıların inanılmaz serüveni bir film izler gibi izleyeceğiniz anlatımıyla sizi bağlıyor.


Daima Cadı çok kararsız kaldığım bir kitap oldu. Konu harika bir yere gitmişti. Zaman yolculuğuna çıkmıştı Tamsin ve 19. yy New York'una gitmişti. Lakin yazar maalesef konuyu o kadar üstün körü anlatmış ki. Bir de genç yetişkin kitaplarda beni soğutan şey baş karaktere boyundan büyük roller biçilmesi. Cidden sıkıcı bir hal aldı bu durum.

Kitabın sonlarına doğru olaylara yetişemiyorsun ve kopuyor, ciddi çevirmen hataları var. Çevirmeni bir yana bırakırsak yazar hataları da mevcut. İkisi el birliği ile konuyu mahvetmişler gibi. Zaten bu kitapta çevirmen değişmiş. Onun için bu kitabı hem çok sevdim hem sevemedim.

Bu seriyi tavsiye eder misin derseniz, açık söylemem gerekirse etmem. Çok çıtır çerezlik, hafif çünkü. Abartı genç yetişkin sever biriyseniz es geçmezsiniz de, illa alın okuyun diyemeyeceğim.


İyi Okumalar...

-Sycorox-




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts with Thumbnails