24 Temmuz 2013 Çarşamba

Başkaldıran Kurşunkalem, Ferhan Şensoy


Başkaldıran Kurşunkalem, Ferhan Şensoy'un anılarını anlattığı bir kitap. Daha öncesinde yazdığı Kalemimin Sapını Gülle Donattım'ı okumadan, aralarında bir sıra olduğunu bilmeden, ilk önce bu kitabı okudum fakat bir anlam kaybolması yok, zaten bu kitapta da Ferhan Şensoy, ara ara çocukluğundan, genel olarak tiyatro ekibiyle birlikte Anadolu'yu turlamalarından, "Gizem Kız" diye bahsettiği sevgilisiyle olan büyük aşkından ve Fransa'dan döndükten sonraki yaşamından bahsederken kronolojik bir sırayı takip etmiyor, laf nereye geliyorsa, oradan anlatmaya devam ediyor hayatını.

Ferhan Şensoy'u sevmeyenlerin ya da özel olarak ilgi duymayanların pek beğeneceğini sanmıyorum ama eğer oyunlarına, filmlerine aşinaysanız, o oyunların zamanında nasıl ortamlarda yazıldığını, nasıl bir insanın kaleminden çıktığını okumak çok zevkli. İnsana okurken "Nasıl bir ortamları varmış yahu, yok yok?" dedirtiyor, Haldun Dormen, Ayşen Gruda, Metin Akpınar, Kemal Sunal, Münir Özkul, Sümer Tilmaç, Ayfer Feray, Nevra - Metin Serezli, Zeki Alasya, Oya Başar, Özdemir Asaf  ve diğer pek çok tiyatrocuyla, şairle, oyuncuyla bir arada olmak nasıl bir şeydir diye düşünürken bizim için çok önemli olabilecek bir anda, hayran hayran bakabileceğimiz, ağzımızdan çıt çıkmayacak bir anda Ferhan Şensoy'un Ayşen Gruda'yı işletmesi ya da Özdemir Asaf'ın "r" harfini telaffuz edememesiyle eğlenmesini gördükçe çok güldüm.

Bu kitaptan sonra mutlaka Kalemimin Sapını Gülle Donattım'ı da okumaya karar verdim. Ferhan Şensoy sevenlere şiddetle tavsiye ediyorum.

4 yorum:

  1. yaa!!

    "Ferhan Şensoy'un Ayşen Gruda'yı işletmesi ya da Özdemir Asaf'ın "r" harfini telaffuz edememesiyle eğlenmesini gördükçe çok güldüm."

    çok merak ettiiimmmm

    YanıtlaSil
  2. ilk kitabını okudum ben de ama çok sevdim:)

    YanıtlaSil
  3. ah birde bu kitapta gezen karakterlerin kim olduklari aciga ciksa !

    YanıtlaSil
  4. ah birde bu kitabin icinde gecen soyadlari tarihe karismis kimlikler soyadlari ile akla bir gelse.

    YanıtlaSil

Related Posts with Thumbnails