15 Kasım 2012 Perşembe

Benek'in Masalı 2; Issız Gezegen, Nihan Sarı



Benek'in küçük grubu dağılmıştır. 2 koldan yaklaşan savaşa hazırlanan ve arayışlarını sürdüren kahramanlarımız, gizem dolu yolculuklarının bu bölümünde en zorlu mücadelelerine girecekler, dostlarının yardım ve kendi becerilerine güvenerek tüm evrenlerin kaderini değiştirebilmeyi ümit edeceklerdir. Benek neden seçildi? Elges kim? Gizemli düşmanları yüzünü sonunda gösterecek mi? Saflar belirlenirken robot ırkı nerede yer alacak? Zenk, Alaşım ve Sadak birbirlerini nereden tanıyorlar?

Gizem dolu öykünün bu bölümünde merak öğesi çok daha yoğun kullanılmış. Tatlı kurgu oyunları ve kurulan bağlantılarla zenginleşen hikaye, çoğu yerde arkadaşların ve arkadaşlığın önemine parmak basmış. Geçmişin günahları, kefaret arzusu, kendini kanıtlama, özgecil güdüler ve platonik aşkla boyut kazanan karakterler bu kitapta daha renkli ve canlılar. Gizem öğesi karakterler arasında pay edilirken biri daha fazlasını taşıyor ama bahsedip tadını kaçırmayacağım.

Tüm insanlar gibi karakterlerin de eksik kalan yanları var. Karşılaştıkları diğer canlıları insan ırkına dahilmiş gibi yargılamaları mesela... Ancak bu hatayı fark ediyorlar. İletişimsizliği ve önyargıları, zorluklara beraber göğüs gererek birbirlerine destek olarak aşıyorlar.Karakterler yaşamın değerini biliyorlar ve çeşitli bahaneleri can simidi yerine kullanıp değerlerini eksiltmiyorlar. Karakterler sıcak ve samimi, başarmalarını diliyorsunuz içten içe.

Yazar nefret taciri ve yıkım tellallarına açıkça saldırmış, savaşın toplumdaki ve ırklar arası ilişki ve iletişimi sıfırladığına değinmiş. Kölecilik ve savaşın yan ürünü olan parazitlerden bahsetmiş. Fikirler değişince kişilerin değişeceğine; kişiler değişince tarafların da değişeceği çıkarımını yapan yazar, birbirinden güzel görsel tasvir ve dokuyla ayırdığı ırkların benzerliklerinin çok az olmasına özen göstermiş. Zekanın hangi amaçlarla kullanıldığının karakteri belirttiğine değinirken, insanlık sorgusunu robot ırkına odaklamış ve kurgusunda onları imal edene dönen bir silah gibi kullanmış. Bencilliği kötülük kavramının kökeni olarak alan yazar, özgeciliği yüceltmiş ve kurgusunu son büyük savaşın gerçekleşeceği ölü, ıssız gezegene çekmiş: Savaş karşıtı alt metinle uygun motifleri güzel kullanmış.Sorduğu güzel sorular var alt metinde... Cevapsız soru bırakmamaya özen gösterilmiş kurguda. Göndermeleri çok hoş.

Benek, Barut,  Eylül, Zenk, Elges, Bızt Kısadevre, Terla ve tüm dostlar, sizi turuncu baloncukları ve sevgiyi aramaya davet ediyor. Bu kitapta neler mi var? Karmaşıklar ve dolaşıklar, Ormanlı'lar, esnek topikler, kartaneliler, renklisaçlılar, yıpranıklar, turuncu baloncuklar, alıngan robotlar... ve daha niceleri sizi bekliyor. Umarım sizde benim kadar keyif alırsınız bu sıcacık hikayeden. Keyifli okumalar dilerim. Başka incelemelerde görüşmek üzere.

"Hayat yap-boz gibidir,birleştirdiğin kadar öğrenirsin."



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts with Thumbnails