7 Eylül 2010 Salı

Wuthering Heights / Uğultulu Tepeler

"Zaman değiştirecektir...
Kışın ağaçları değiştirdiği gibi.
Heathcliff'e olan aşkımsa...
Ebedi kayalıkların altındaki, göze çarpan küçük bir haz
kaynağı gibi, ama hayati...

Nelly, ben Heathcliff'im."

Son dönemde Twilight sayesinde ismi merak edilen ama her dönemin sevilen romanlarındandır Uğultulu Tepeler...

Emily Bronte'nin ölümsüz eserinde, birbirine tutkuyla bağlı Heathcliff ve Catherine'nin aşkı, hayal kırıklılığının getirisi olarak gelişen intikamın yakıcılığını ele alır. İngiliz edebiyatının en temel taşlarından olan kitap, o dönemin kasvetli ve gotik yapısını gözler önüne serer.

Birini çok severken, nasıl bir anda nefretle dolu olunabileceği, imkansız bir aşkın, iki taraf için yakıcı bir acıya dönüştüğünü böylesine anlatan başka roman yoktur yada üstüne yoktur diyelim...

Karakterler ayrı ayrı incelenecek olursa;

Heathcliff; Çok büyük tutkuyla seven, bir yandan talihsiz ve bu talihsizliğinin sonucunda çok büyük bir nefrete bağlanmış ve intikam ateşinin alev alev yaktığı bir adam.. Caty'i çok sever, öylesine bir sevgidir ki bu, Caty öldüğünde kocası Edgar boynuna kalp bir kolye takar ve gider, ardından Heathcliff gelir, kolyeyi çıkarır atar Caty'e sarılır ağlar... Sana kendi kalbimi veriyorum der gibi...
Ama öfkesi o kadar büyüktür ki, Catherine öldükten sonra bile intikamını almayı sürdürür... Edgar'ın kardeşi İsabella ile evlenir ve devam eder.

Catherine Earnshaw; Bir seçim yapar, o zaman ona en mantıklı gelen şeyi, Edgar Linton'u seçerek... Heathcliff'in hiçbir şeyi olmaması, çingene diye oradan oraya sürüklenmesi onunla evlenemeyeceği sonucunu doğurur. Ama Edgar'la da mutlu olamayacaktır. Aslında mizaç olarak Caty bencil, küstahtır, kaprislidir, zenginlik başını fena halde döndürmüştür. Sonunda tabi bu yaptıklarının bedelini aşkıyla öder...

Birçok kereler beyazcam'a uyarlanmıştır tabi ki..

İlki 1939 yılında Laurence Oliver ve Merle Oberon başrollerinde çekilmiş...

Sonra 1992 yılında Ralph Fiennes ve Juliette Binoche başrollerinde çekilmiş. Ben onu izlemiştim ve çok beğenmiştim.

Ve sonra 2010 yapımı çıkmış ki onu da merak ettim açıkçası.

Baktığımız zaman Yeşilçam'da da, Uğultulu Tepelerin izlerini gördüğümüz filmler mevcut.

Ve Wuthering Heights diyip, Kate Bush'un aynı isimli şarkısını es geçmek olmaz tabi. The Kick İnside albümünde yer alan şarkı, bu roman'ı anlatır. Kate Bush'un sesi bir anlamda Caty gibi gelir kimi zaman bana.

Sonra tabi şarkı baya coverlanmıştır ama en güzelleri Pat Benetar ve Angra coverları bence. Özellikle Angra'nın coverı çok sevdiğim şarkıların arasında.

Ve tabi Wuthering Heights isimli Danimarkalı progressive grubun olduğunu da yeni öğrendim..

En sonunda işte insanlar Twilight'tan merak etmeye başladılar başta söylediğim gibi. Aslında buna kızmıyorum, merak edip okuyup böyle bir aşkı görmeleri lazım bence. Her aşkın "ah canım parlağım senin için her şeye varım" modunda olmadığını görmeliler bir anlamda.


9 yorum:

  1. her zaman okumak isteyip bir türlü gereken fırsatı yaratamadığım kitap...hatırlattığın için sağol :)

    YanıtlaSil
  2. heathcliff.. heathcliff diye inleyerek defalarca okuduğum çarpıcı bir roman. ingilizleri seviyorum.

    YanıtlaSil
  3. uğultulu tepelerde Heatcliff'in Catherine aşkını tarif ederken söylediği birşey vardı, çok etkilemişti beni. hatırladığım kadarıyla "edgar seni seksen yıl boyunca delice sevse bile benim bir saniyede hissettiğim aşkı hissedemez." gibiydi?
    Kitabım bende değil bakamıyorum orjinaline :(

    YanıtlaSil
  4. Bir çok duyguyu birarada yaşatan bir romandı. Emily Bronte, Jane Austen gibi yazarlar insanın bu tarz kitaplarda ki çıtasını yükseltiyor.

    YanıtlaSil
  5. ortaokuldayken zorla ingilizcesini okutmuşlardı ve çatlıcaktım! Lise'de türkçesini okuduğumda vuruldum..ben de 92 yapımını izledim ve hepten vuruldumm :))) Twilight'da Bella'nın sevdiğim tek özelliği (:

    YanıtlaSil
  6. İlk defa ortaokuldayken Ralph Fiennes'in oynadığı filmini seyretmiştim, çok etkilenmiştim. Kitabını 4-5 yıl arayla 2 defa okudum, kaybetmeseydim kütüphanemin en sevdiğim kitaplarından olacaktı... Heathcliff ve onun nefret dolu psikopat aşkı çok farklı, çok etkileyici ve çok güzel...

    YanıtlaSil
  7. Aaa filme mi alınmış bir de. Kitabı sevmiştim. 92 versiyonu oyunculara da bayılırım. İlk fırsatta seyredeyim bakalım kafamdaki Cath'i bulabilecek miyim.

    YanıtlaSil
  8. okuyucuda çelişik duygular uyandıran bir roman. karakterlerinin her birinin kötüyü ve iyiyi içinde barındırmasıyla sık sık taraf değiştirmeme neden oldu.

    YanıtlaSil
  9. Uğultulu Tepeler bayılarak okuduğum bir roman, defalarca okumuşumdur :)

    YanıtlaSil

Related Posts with Thumbnails