12 Şubat 2010 Cuma

Yıldız Tozu | Neil Gaiman


Neil Gaiman çok büyük bir yazar. Tim Burton ve Hayao Miyazaki ile beraber, hayal gücüne delicesine hayran olduğum sanatçılardan biri. Yıldız Tozu da beni Neil Gaiman'la tanıştıran kitap.

Aslında çok uzun bir masal bu kitapta anlatılan, roman diye kategorize edilse de, Gaiman bizlere bir masal anlatıyor. Masalın konusu da aşk. Üstelik de fantastik diyarlarda, cadılarla, büyücülerle, hayaletlerle, içiçe olan bir aşk masalı bu.

Tristran Thorn, Duvar köyünde yaşayan bir delikanlı. Duvar köyü öyle bir köy ki, hemen bitişiğinde yer alan büyülü ülkeden sadece bir duvarla ayrılıyor. Köyden duvarın öbür tarafına, duvardan da köye kimsenin geçmesine izin verilmiyor, duvardaki bir deliğin başında devamlı nöbetçiler oluyor. Ancak yılda bir kere giriş çıkışa izin veriliyor, o da büyülü diyarın panayırına gidilebilmesi için. Yıllar önce Tristran Thorn'un babası panayırda tanıştığı bir cadının kölesiyle birlikte olmuş ve köle Tristran'ı dünyaya getirdikten sonra Duvar köyüne bir sepet içinde göndermiştir bebeği. Büyülü bir yanı olduğunu, annesinin duvarın ötesinde yaşadığını bilmeyen Tristran, köyde normal delikanlılar gibi yaşamakta, devamlı iş değiştirmekte, kimi zaman bakkalın çıraklığını, kimi zaman kasabın ayakçılığını yapmakta ve ailesini geçindirmektedir. Gel gelelim Tristran'ın sıradan hayatı, aşkı uğruna atılacağı maceradan sonra çok değişecektir.

Victoria Forese adlı zengin, birçok zengin talibi olan köyün güzeline kalbini kaptıran Tristran, bir akşamüstü tüm cesaretini toplar ve Victoria'ya evlenme teklif eder. Victoria ise cilveli bir şekilde Tristran'a kendisi için neler yapabileceğini sorar, mesleğini, konumunu küçümser ve Tristran'ın "senin için her şeyi yaparım" tiradından sonra o an kayan bir yıldızı görür ve Tristran'dan onu kendisine getirmesini ister. Eğer Tristran, doğumgününe kadar o yıldızı getirirse onunla evlenecektir.

Böylelikle Tristran Thorn'un duvarın arkasına olan yolculuğu başlamış olur. Kendisinin "oralı" olan tarafı bu yolculuğun beklediğinden daha kolay geçmesini sağlayacak olsa da, karşılaşacağı sürprizler yine de onu zorlayacaktır. Öncelikle, yıldızı bulduğunda yaşadığı şaşkınlıktan bahsetmek gerekir zira yıldız düşündüğü gibi bir kaya parçası değil de güzel bir kadındır. Yıldızı bulduktan sonra bileğine geçirdiği bir zincirle onu "yakalar" ve Victoria'ya götürmek için eve doğru yola koyulurlar. Ancak asıl macera bundan sonra başlayacaktır çünkü o diyarlarda dünyaya düşmüş bir yıldızı canlı canlı ele geçirmenin sayısız faydası vardır, gençlik, itibar ve hayat elde etmek isteyen birçok kişi de yıldızın kaydığını gördükleri andan beri peşindedirler. Tristran hem kendini, hem yıldızı korumak ve Victoria'nın doğumgününe kadar yıldızı ona ulaştırmak zorundadır.

Fantastik romanlardan, Neil Gaiman'dan, masallardan hoşlanan herkese tavsiye ederim. Bir filmi de var bu romanın, Stardust, romandan biraz daha farklı çoğu olay, daha kısaltılmış bir senaryosu var. Ama yine de filmi de tavsiye ederim, film de çok eğlenceli.

6 yorum:

  1. evet filmi de çok güzeldi ama kitabını okumak isterim...

    YanıtlaSil
  2. bence film en iyi kitap uyarlamalarından biridir :)

    ben kitabı filmden sonra okumuştum, cidden tebrik etmiştim filmi çekenleri içimden. ne kitaplar katlediliyor degil mi :)


    büyükler için harika bir masal bence...

    YanıtlaSil
  3. Sırf bu kitabı okuyabilmek için filmini henüz izlemedim ve inatla izlemiyorum!

    Sira bu kitaba bir gelsin, bi sindiriyim, ardindan filmini de izleyip huzura ericem.

    YanıtlaSil
  4. efsane bi' kitap ve çok başarılı bi' film ! uyarlama olarak çoğu filmden güzel olsa da benim kalbim hep kitaplardan yana :) gerçekten çok güzel.. Neil Gaiman çok zeki bir yazar,kurgularına hastayım... blog'u yeni keşfettim ve içinde kayboldum :) Henüz karşılaşmadım okudun mu bilmiyorum ama Mezarlık Kitabı'ni tavsiye ederim süper !

    YanıtlaSil
  5. Mezarlık Kitabı'nı da istiyorum. :) Edindiğim an okuyacağım.

    YanıtlaSil

Related Posts with Thumbnails