1 Şubat 2010 Pazartesi

Önyargının Ve Gurur'un Hikayesi;Pride and Prejudice

Jane Austen hayatında gerçek anlamda yaşayamadığı aşkını, kitaplarında karakterlerin kavuşması sonucunda ayakta tuttu belki. Her izlediğimde, okuduğumda Darcy ile Elizabeth'in kavuşmasında aklıma Jane Austen gelir ve biraz burulurum açıkçası.

Bu kitap ise en sevdiğim, birçok kişinin olduğu gibi. Güçlü tasvirler,realist bir şekilde Austen'ın karakterlerle dalga geçiyormuşçasına anlatımını seviyorum.

Kitaptaki en insanı eğlendiren karakterler Mr. And Mrs. Bennet'lar ve Bay Collins bence. Onların karakterlerinin içine ironi yerleştirerek yazar kitabı tam anlamıyla romantizm pembeliğinden çıkararak realizme sürüklemiştir.

O dönemdeki kızlar'ın meziyet olarak piyano çalması,resim yapması ve nakış işlemesini yerer Jane Austen. Bu aslında onun içinde olan kadınların sadece meziyet olarak bunlara sahip olmadığı, başka alanlarda da onların bi fiil faal olabileceği isyanının Elizabeth tarafından dillenmesidir bir yerde.

Ve küçük kardeşlerin evlilik merakı ile o dönemdeki kızlarla bu şekilde bir anlamda kafa bulur. Ve Bay Collins'le evlenen Elizabeth'in en yakın arkadaşı ile evlenecektir. Bu evlilik de o zamanki genç kızların bir panaroması sayılır. Hiçbir çaresi kalmayan, yaşı geçmiş genç kız en sonunda mantık evliliği yapar.

Jane ve Bay Bingley ise tam birbirlerini bulan ama aksilikler ve ailenin ironik ve yersiz davranışları yüzünden sekteye uğrayan aşklarını sonunda açarlar birbirlerine.

Kitabın baş karakteri Elizabeth Bennet ise;akıllı,neşeli,eğlenceli ama önyarılarının sesine kulak veren,kendi halinde bir genç kızımız. Darcy'e hep önyargılarla ve kulaktan dolma bilgilerle yaklaşan ve onunla hep çekişen ve kitabın başında Darcy'i yeren, onu soğuk, küstah ve gururlu gösteren bir kişiliktir. Sonra yaşadığı yanlış anlamalar sonucunda kitabın sonunda önyargılarından kurtulur ve Darcy'i daha net görmeye ve onun ne kadar düşünceli ve kibar bir adam olduğunu görmeye başlar ve ona aşık olduğunu anlar.

Tabi onları uzaklaştıran bay Wickam unsurunu da es geçmemek gerekir. Önce Elizabeth'in kafasını söylediği yalanlarla karıştırır,sonra ortadan kaybolur ve Lizzie'yle kaçar, Darcy sayesinde evlenmek zorunda kalır. Elizabeth sonradan onun Darcy'nin kardeşi'nede zarar verdiğini görecektir.

Darcy karakteri benim için önemli bir karakter,beni tanıyanlar bilirler. Onun soğuk,gururlu,ukala tarafına baktığımız zaman Elizabeth'e hak vermemek elde değil. Lakin duvarlarını yıkmayı başaran Darcy, son derece naif, derin ve çok düşünceli bir adam. Elizabeth bu adamla gerçek anlamda tanışınca önyargılarından kurtulup, ona kendini rahat rahat açabiliyor.

Kitabın sonunda Lidya Bay Wickam'la evleniyor olaylı bir şekilde, Bay Bingley sonunda Jane'e evlenme teklifi ediyor. Aile tam bunların şaşkınlığını atlatmadan, birden Elizabeth ve Darcy'de evleneceklerini açıklıyorlar. Böylece mutlu sonla bitiyor hikayemiz.

Elizabeth ve Darcy önyargıları ve gururu bırakıp, birlikte olmayı seçiyorlar.

Tüm Austen romanlarında olduğu gibi bu romanda birçok kere beyazcam'a yansıdı...

1940 yılında Greer Garson,Lurence Oliver tarafından,sonra 1995 yılında Bbc yapımı olarak, Jennifer Ehle ve Colin Firth ile(ki en sevdiğim uyarlamadır) 2005 yılında ise Keira Knightley ve Mattnew Mcfadden ile uyarlanmıştır.

Kitabı okurken 2005 yılındaki uyarlamasında yer alan notalar fena gitmez hani.



Dario Marianelli imzasıyla insanı dinlendiriyor.

Kitabın adı;Aşk ve Gurur
Orjinal adı;Pride and Prejudice
Yazar;Jane Austen
Çeviren;Nihal Yeğinobalı
Sayfa Sayısı;422
Yayınevi;Can Yayınları
Etiket Fiyatı-24 Ytl

8 yorum:

  1. Ahh ah, geçen gün kütüphaneye gittiğimde bulamadım bu kitabı, onun yerine Dorian Gray'in Portresi'ni aldım ve bitiremedim İzmir'e dönene kadar üç günde. Filmini izledikten sonra şu kitabı alsam bir günde bitiririm diye düşünmüştüm oysaki. :(

    Burdaki sahaflara gitmek lazım sanırım. :)

    YanıtlaSil
  2. filmi güzeldi, ama pek kimse begenmemişti diye hatırlıyorum :) keira knightly iyi bir eliza bennet olamamıştı :D

    çok güzel bir yazı olmuş, ham de klasiklere başlamak anlamında, çok dogru bir kitap :)

    YanıtlaSil
  3. Merope;Benim favorim Bbc yapımı olan,Colin Firth'in oynadığı..Sanki mekanlar falan daha güzeldi ve oyunculuk açısından zengindi..

    Sweet Leaf;bende sahaftan almıştım valla,bulursun mutlaka sahaflardan

    YanıtlaSil
  4. Jane Austen'ın anlatım tarzını etkileyici buluyorum. Nitekim Pride and Prejudice'yi de okudum. Romanlarında o dönemden çok şey buluyorum. Bu da aynı zamanda tarih bakımından eğitici oluyor.

    YanıtlaSil
  5. Dün gece şehirlerarası otobüs yolculuğum hiç olmadığı kadar güzel ve hüzünlü geçti Jane Austen yüzünden. Jane Austen'ın hayatını anlatan "Becoming Jane" adlı filmi izlerken bazen güldüm ama çoğunlukla paraya endeksli hayatlarımızdan nefret ettim şiddetle. Jane Austen'ın Pride and Prejudice'ı ne koşullarda ve hangi hislerle yazdığını bilmek kitabı daha da anlamlı kılıyor sanırım.

    YanıtlaSil
  6. Manxcat;filmin çok etkisi var,ne zaman kitaplarından birini okusam içim bir cız ediyor..

    YanıtlaSil
  7. Bende Bordo-Siyah yayınlarının Aşk ve Gururu var.Hmmm ...Aşk ve Gurur hayatımın kitabı.Çocukken okuyup çocuk kalbimle Mr.Darcy'ye aşık olmuştum.Ergenlik zamanlarında okuduğumda Austen'a "Daha açık yazabilirdi kitabı,karakterlerin birbirlerine yakınlaştığı romantik bölümleri amma kısa kesmiş",diye kızmıştım.Geçenlerde yine okudum.Daha iyi olamazmış dedim.Evet Aşk ve Gurur hayatımın kitabı..

    YanıtlaSil
  8. Ben sonunda bu kitabı edindim ve okuyoruum! =)

    Çok da güzelmiş cidden kitap.

    YanıtlaSil

Related Posts with Thumbnails