4 Şubat 2010 Perşembe

Murat Menteşe! pardon, Menteş : "Korkma, ben Varım!"

"öldürdüğüm insanlarla iyi arkadaş olacağımızı düşünmüşümdür hep"

Eğer benim gibi, ilk kez Murat Menteş okuyorsanız, kitabın arkasındaki bu satırları okuduktan sonra "Alper Canıgüz??" diye kocaman bir soru işareti belirebilir kafanızda. Alper Canıgüz'ü anmadan Murat Menteş yazamadım, üzgünüm! Tarzlarını inanılmaz benzetmekle beraber, hangisi daha iyi sorusuna cevapsız kalıyorum. Çünkü Korkma Ben Varım hakikatten mükemmel bir kitap. Canıgüz ve Menteş'in çok iyi birer arkadaş olduğunu ve Afili Filintalar isminde bir blogda yazdıklarını da söküleyim hemen.

Korkma Ben Varım, okumaya başladığınız ilk andan itibaren, şu pek muhterem psiko-absürd komedi tadı ile, sizi içine çekecek bir kitap. Hiçbir şeye gülmeseniz dahi, Murat Menteş'in ciddiyete büyük bir sadakatle  uydurmuş olduğu şahane isimlere gülmeden edemeyeceksiniz. Hayati Tehlike, Müntekim Gıcırbey, Abidin Dandini, Şebnem Şibumi ve Atom Bombaciyan karakterlerden sadece birkaçı... İşte bu muhteşem saplantılı isim sevdası yüzünden Menteş'in kitabı neden Murat Menteşe yerine orjinal soyadı ile bastırdıgına şaşırdım, bence şık bir hareket olurdu Murat Menteşe olarak yayınlamak!

Kitaba dönersek yine, elimizde sırayla değişik insanların ağzından anlatılan olaylar var. Yani gavurların "multiple perspective" dediği yere varıyoruz. Okudukça inanılmaz zevkli bir hale geliyor, çünkü sıra ile o olay hakkında Müntekim'in, Şebnem'in, Hayati'nin, X'in ve Y'nin neler düşündüğünü delice merak ederken buluyoruz kendimizi.

Arada inanılmaz zekice espriler var; kimisi kelime oyunları , kimisi absürd olaylar zincirlemeleri ile şekil buluyor ama her koşulda gülümsetiyor, güldürüyor. Ben serviste okuduğum için arada kendimi tutamayarak kıkırdadığım yerler oldu, bu yüzden evde tek başınıza okumanızı tavsiye ederim. Aslında, vaktiniz varsa 2 veya daha fazla kişi ile sesli okumayı da deneyebilirsiniz, güzel bir deneyim olur bence.

Kitapla ilgili minik bir süpriz de, konuk sanatçı etiketi ile Ersin Karabulut'un çizimleri ile hikayeye minik bir katkısı nın bulunuyor olması. Sevenleri memnun kalacaktır...

Afili Filintalar'dan daha çok kitap okumak dilekleri ile, gönülden tavsiye ederim efendim.

Yazıya Kuyruk:

On üzerinden puanım- 8
Yazarı- Murat Menteş
Adı- Korkma Ben Varım
Orijinal Adı-
Çeviren-
Sayfa Sayısı- 424
Tür- Absürd-Komedi-Macera

Kaç günde okudum- 2
Kaç kuruş- 15,6 TL (@ kitapyurdu)
Öneririr miyim-  mizah duygunuz varsa kesinlikle kaçırmayın

4 yorum:

  1. ben murat menteş'ten dublörün dilemması'nı okuduktan sonra ikinci kitabını 4gözle beklemiştim. korkma ben varım'ı hemen aldım ama yoğunluktan o kadar az okuyabiliyorum ki üzülüyorum. dublörün dilemmmasının referansıyla ben de şiddetle öneririm :)

    YanıtlaSil
  2. aslında bu yazıda dublörün dilemmasından hiç bahsetmeyince anlamışsındır, ben onu daha okumadım :) ama listeye eklendi..

    YanıtlaSil
  3. Selamlar, burada tanıtıldınız;

    http://blogeditoru.blogspot.com/2010/02/raflarn-arasndan-blog-tantm.html

    (:

    YanıtlaSil

Related Posts with Thumbnails