24 Kasım 2013 Pazar

John Verdon | Aklindan Bir Sayi Tut ★★★★

"Seni o kadar iyi taniyorum ki ne dusundugunu biliyorum."

Cok tehditkar degil mi? En temiz gecmise sahip olaniniz bile aniden kapinizda bir mektup bulsaniz, mektupta 1'den 1000'e kadar bir sayi tutmaniz istense ve tuttugunuz 658 gibi sacma bir sayi mektubun sahibi tarafindan bilinse dehsete dusmez miydi?

Ben duserdim. Net.

Mark Mellery bir gun boyle bir mektup aliyor. Onu takip eden olaylar neticesinde oyle bir dehsete dusuyor ki uzun yillardir gormedigi, emekli dedektif David Gurney'den yardim istiyor. Devam eden mektuplar, cinayetler ve katilin her biri bir bulmacayi andiran akil oyunlarinin buyusune kapilan Gurney tehlikeli bir girdabin icine cekiliyor.


Kitabi gercekten cok buyuk bir zevkle okudum. Bunun en buyuk nedenlerinden biri henuz ilk kitabi olmasina ragmen boylesine akil dolu bir hikayeyi kurgulayabilen yazar. Her seyin dozunda oldugu, ic catismalari fazla uzatmadan anlatan, heyecandan kalbimin kut kut atmasina neden olmayan fakat o sayfalari nasil cevirdigimi anlamadan cevirmeme neden olan bir kitapti. Cunku akiciydi; cunku akil doluydu. Okuma keyfimin had safhada olmasinin diger nedeni ise kitabin cevirisinin guzelligiydi. En buyuleyici kitaplarin ceviri sirasinda kaybolabildigini, okunmaz hale geldigini bildigimden bu duruma cok takiliyorum. Ve gercekten, cok uzun zamandir bu kadar guzel bir ceviri okumamistim. Bunun icin Cemile Ozyakan'a tesekkur etmek gerekiyor.

Bu kitapla ilgili bahsetmek istedigim bir konu daha var. Beni taniyanlar kisisel gelisim konulu kitaplardan ne kadar rahatsiz oldugumu bilir. Oteki yandan Verdon'un karakterlerinden biri Ruhani Yenilenme Enstitusu'nun basinda oldugundan kitap icinde cok dozunda bu tur pasajlar geciyor. Sanirim Verdon'u en cok bu yuzden sevdim; cunku bana hic sevmedigim bir yemegi bile afiyetle yedirdi.

Velhasilkelam.

Aklindan Bir Sayi Tut, kalp krizi riski tasimadan surukleyici bir kitap okuyup kitabin sonunda bir seyler ogrenmeyi dileyen polisiyeseverler icin keyifli bir tercih. Dean Koontz'un Hiz / Velocity isimli romanini okuduysaniz ve sevdiyseniz buyuk bir zevkle aklinizdan bir sayi tutacaginizdan da eminim. Hiz'dan farkli olarak kitabi bitirdiginizde "Ne manyak kitapti lan!" demeyeceksiniz ama bir an once yazarin ikinci ve ucuncu kitaplarini da edinmek isteyeceksiniz. Zira ben de tam olarak bunu planliyorum:)

Opucukler, kahveler, kediler.
Amalth.


3 yorum:

  1. çok uzun zaman oldu okuyalı , ama iyiydi mi sanki , yani :)

    YanıtlaSil
  2. Bende uzun zaman once okumustum. Bende mükemmel diyemem ama okunabilir:)

    YanıtlaSil

Related Posts with Thumbnails