22 Ekim 2013 Salı

[Blog Tur] Kağıttan İtiraflar - Elizabeth Wein | Ön Okuma



İKİ HAFTAM VAR...
VE NE YAPARSAM YAPAYIM BENİ VURACAKSINIZ!

Kitap: Kağıttan İtiraflar
Yazar: Elizabeth Wein
Orijinal Adı: Code Name Verity
Yayıncı: Martı Yayınları
Sayfa Sayısı: 405
Tür: Tarihi Kurgu
Puanım: 4

"Ölüm sanki karşımda duran, tesadüfen tanıştığım bir adam gibiydi. Biraz soğuktu, içine kapanıktı, pek konuşmuyor, sadece bekliyordu. Dikkatliydi, sürekli beni izliyor, her adımımı bir dedektif gibi not ediyordu." 

 11 Ekim 1943. Bir İngiliz casus uçağı Nazi işgalindeki Fransa'ya düşer. Pilotu ve yolcusu en yakın iki arkadaştır. Kızlardan birinin hayatta kalmak için bir şansı vardır. Diğeri ise daha oyunu başında kaybetmiştir.

Yeni blog turumuz Code Name Verity/ Kağıttan İtiraflar'da bugün bize konuksunuz.

Kitabımız ikinci dünya savaşında geçiyor. Karakterlerimiz cesur, ayakları yere sağlam basan kadınlar. Öyle ki esaret altında bile zeki ve komik olabiliyorlar.

İlk başlarda çok sıkıldığımı söylemesem olmaz, hatta öyle ki kitabın içine bir süre giremedim. Lakin ortalara doğru o havadan eser kalmadı, heyecanla, üzüntüyle okudum. Ve sonu, ah o son! spoiler olmasın diye fazla bir şey yazamayacağım ama sonunda ağlıyorsunuz onu diyebilirim.
Zaten savaş kitabı olup üzülmemeniz elde değil.


Julie yani Verity iyi eğitimli, başarılı bir telsiz operatörüdür. İskoç genlerinden gelen çılgınlığı, çekici havası ona kraliçecik lakabını takmalarına neden olur. Kitabın en sevdiğim karakteri o oldu, kah üzücü, kah eğlenceliydi. Ve son derece güçlü, zeki bir karakter.

Kitabın başları önce Verity'nin ağzından yani kaleminden, itiraflarından oluşuyor. Esir alındığı otelde türlü işkenceler sonunda işbirliği yapmaya başlar ve bildiklerini, kodları yazar. Esasen onun yazıları bir nevi günlük gibi geliyor. Tabii işbirliği yaptığı için hain gözüyle bakılır diğer mahkumlar tarafından. Lakin Julie ne yaptığını biliyordu.

Maddie namı diğer KittyHawk pilotluğa merak salmış sıradan bir genç kızdır. İkinci dünya savaşında bu konuda açık olduğundan dolayı bu avantajı iyi değerlendirir. Çok eğitimi olmamasına rağmen iyidir ve bu konuda yükselir. Bir süre sonra Julie ile çok yakın arkadaş olurlar. Kitabın ikinci bölümünü ise Maddie'nin kaleminden okuyoruz. En zor tarafları ondaydı açıkçası. Birinin esaret altında mı zorluk yaşadığını, yoksa onu merak eden, öldü mü sağ mı diye kafayı yiyen taraf için mi çok zor kestiremedim.




En beğendiğim şey dediğim gibi kadınların ön planda olmasıydı, aşka fala çok yer vermeyişleriydi. Neredeyse steampunk bir atmosfer içinde ilerledi kitap. Zaten baktığımızda o dönemde kadın pilotların hem ülkemizde hem de dünyada çok önemli rol oynadıklarını görüyoruz.

Kitabın adı bence orijinali gibi çevrilse daha vurucu bir etki yaratabilirdi. Kod Adı Verity yani. Kapağını ise beğendim, dikkat çekici. İlk başlardaki sıkıcılığına çok puan kırdım.

Tarihi romanları ve ikinci dünya savaşı dönemini seviyorsanız bu kitap tam size göre derim. Uçaklar, kod adları, casuslar, ama bir yandan da savaşın zor yüzü ve çok güzel bir dostluk hikayesi sizi içine alacaktır.



Bu turda bize destek veren Martı yayınları'na ayrıca bir teşekkür ederken sizi tadımlık ön okumayla baş başa bırakayım.







Eğer çok merak ettim diyorsanız sizi çekiliş sayfamıza alalım. İki şanslı takipçiden biri olmak isterseniz şayet katılmanız yeterli.

İyi okumalar...

-Sycorox-


21 Ekim: Çekiliş - http://sssuigenerisss.blogspot.com/ 
22 Ekim: Ön Okuma - raflarinarasindan.blogspot.com/ 
23 Ekim: Bunları Biliyor Musunuz? -http://pinucciasbooks.blogspot.com/ 
24 Ekim: Alıntılar - http://mirielenda.blogspot.com/ 
25 Ekim: Kitap Kapakları - http://thcodex.blogspot.com/ 
26 Ekim: Yazar Tanıtımı -http://sohbetedecekkimseyok.blogspot.com/

1 yorum:

  1. çok etkilendim kitabın konusundan.. listeme not ediyorum...

    bu arada hobi blogumda çekilişim var... sürpriz hediyelerden biri de kitap olacak.. katılmak isterseniz buradan... http://bebegimincicileri.blogspot.com/2013/10/kizimin-cicileri-facebook-sayfasinin.html

    YanıtlaSil

Related Posts with Thumbnails