22 Eylül 2013 Pazar

Dostluk Ekmeği | Darien Gee


Kitap: Dostluk Ekmeği
Yazar: Darien Gee
Orijinal Adı: Friendship Bread
Yayıncı: Arkadya Yayınları
Sayfa Sayısı: 462
Tür: Aşk, Yetişkin
Puanım: 3,5

Bir damla gözyaşı ve umutla yoğrulmuş küçük bir hediye,
 kırılan kalbinizi iyileştirip tüm hayatınızı değiştirmeye yeter mi?

"Kaderin ona oynadığı acımasız oyun karşısında Julia Evarts, yaşama sevincini kaybetmiştir. Çektiği tüm acıların ise tek bir sorumlusu vardır. Bir zamanlar en yakın arkadaşı olup da artık yüzünü bile görmek istemediği kız kardeşi... 

 Bir gün küçük kızı Gracie ile birlikte eve geldiklerinde, kapının önünde çiçek desenleriyle bezenmiş bir tabak ve yanında bir tarif bulurlar. Üzerine ise bir not iliştirilmiştir: "Umarım beğenirsiniz." Julia, bu beklenmedik hediyeden kurtulmak istese de kızını mutlu etmek adına tarifi denemeye karar verir.

 Çok geçmeden kasabalarına yeni taşınmış olan iki kadınla tanışır. Eşini kaybetmiş olan Madeline Davis, hayata tek başına devam etmenin bir yolunu ararken, ünlü çellist Hannah Wang de Brisay ise kocasıyla boşanmak üzeredir. Teselliyi, adeta bir sığınak olarak gördükleri dostluklarında bulacak olan bu üç kadın, gün gelip de şu cümleyi söyleyebilecek midir? Her şeye rağmen hayat güzeldir."


Arkadya yayınlarından Kadınlar gününde kazandığım bu kitabı okumak şimdiye kaldı. Yine içinde yemek olan, arkasında tarifler olan bir kitap. Sevdiğim tarz yani. 

"Koyu renkleri açık renklerden, açık renkleri de koyu renklerden ayırmaya devam edip en iyisinin olmasını umut etmekti hayat" 

Amiş Dostluk hamuru ve o hamurun etrafında kasabalının hikayesi. Hamur Julia'nın kapısına bırakıldığında bu denli çoğalacağı, herkesin gündemine oturulacağı tahmin edilmemişti herhalde. 

Arkadya Yayınları kitaplarının baş özelliği, boşanmış yada büyük bir sıkıntı geçirmiş kadınların hikayesi olması sanırım. Bu bağlamda hem bir yandan sıkıyor, bir yandan da insanı sarmalıyor. 

Baş karakter Julia oğlunu kaybettiği için ciddi bunalımda ve evliliği tam manasıyla donmuş bir durumda. Tam o sırada ekmeği kapısında bulunca kızı sayesinde pişiriyor ve o ekmek hayatlarını ısıtıyor sanki. 

Kasabaya yeni gelmiş, kafe açmış Madeline'de bu kalbi kırık kadınlara kol kanat gerince hikayemiz şekilleniyor. Kırılan kalpler onarılıyor, umutlar yeşeriyor. 

Ekmek hamuru bir süre sonra kasabalının kabusu haline geliyor. Elinde hamur poşediyle gelen birini gören kaçışmaya başlıyor. Lakin kasırga felaketi yaşanıyor ve komşu kasaba o felaketten etkileniyor, Avalon tek yürek oluyor çılgın gibi ekmek pişiyor ve hamurlar iyi bir amaca hizmet ediyor yine. 

"Biri size içinde mayalı bir Amiş Dostluk ekmeği hamuru olan bir torba veriyor. Altıncı gün, hamuru biraz da sevgi ve gerekli malzemeleri ekleyerek karıştırıyorsunuz (un, şeker, süt). Onuncu gün geldiğinde, aynı malzemeleri yeniden ekleyip mayalı hamurunuzu üçe bölüyor, kalanını pişiriyorsunuz. Daha sonra hamurların her birini almayı kabul edecek ve kendi yaptıkları hamurları verecek kişileri bulmakta zorlanacaklarından habersiz üç niyetli arkadaş buluyorsunuz"

Bu kitaba 3,5 puan verdim çünkü bazı yerlerde çok uzatıp, insanın içini baymış yazar. 

Arkadya'nın diğer kitapları gibi kapak çok şirin, kitap ayracı ise sevimli. Birde okurken mutlaka canınız evde yapılmış hamurlu şeyler çekiyor demedi demeyin. Hamurlarınızı, ekmeklerinizi yapın, çayınızı demleyip kitaba gömülün derim. 

Keyifli okumalar...

-Sycorox-


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts with Thumbnails