3 Şubat 2013 Pazar

Gölge Ve Kemik (Grisha #1) Leigh Bardugo

Onu yalnızca geçmişi... geleceği ise bir tek o kurtarabilir.
"BEKLE!" diye sesimi yükselttim ama o çoktan arkasını dönmüştü. Kolunu tuttum, bizi izleyen şaşkınlık dolu seslere aldırış etmedim. 
"Bir yanlışlık olmalı. Ben... düşündüğünüz gibi... 
" Yavaşça bana dönüp elime ters ters bakınca sustum. Elimi çektim ama öyle hemen geri adım atmayacaktım. "Ben düşündüğünüz kişi değilim," diye fısıldadım çaresizce. Karanlıklar efendisi biraz daha yakınıma geldi, sadece benim duyabileceğim bir sesle, 
"Kim olduğunu bildiğini hiç sanmıyorum!" dedi.
 photo 36125837-f4b6-47a7-a02b-c4a4a6575dcb_zpsfb1d02c3-1_zpse1e7d897.jpg

Çıktığından beridir son derece yankı uyandıran bir kitap Gölge ve Kemik. Konusu itibariyle dikkat çekiyor, okurken okuyucuyu sarmalıyor.

Kısaca konusuna gelirsek, yetim olarak büyüyen Alina ve Malyen birbirine çok bağlı iki arkadaştır. Alina haritacılık yapıyor, Malyen ise orduda görevlidir. Bir gün Karanlık Diyar'a gemiyle yolculuk yaparlerken oradaki yaratıkların (Volcra) saldırısına uğrarlar ve Alina fark etmeden hem Malyen'in hemde tüm geminin hayatını kurtarır. Yaptığı şey Karanlıklar Efendisinin dikkatini çeker, ihtiyacı olan şey Alina'dadır. Alina Güneşin Elçisidir ve güçlerini yıllardır kimse fark etmez. Böylelikle Alina Karanlıklar Efendisiyle birlikte Os Alta'da sarayda yaşamaya ve Grisha eğitimi görmeye başlar.

Grisha'lar kısaca; yüce bilimin ustaları ve ikinci ordunun askerleri.

CORPORALKİ (Canlılar ve Ölüler Sınıfı)
Cellatlar
Şifacılar

ETHEREALKİ (Elçiler Sınıfı)
Rüzgarın Hakimleri
Ateşin Hakimleri
Dalgaların Hakimleri

MATERİALKİ (Fabrikatörler Sınıfı)
Durast
Alkemi 

Kitaba baktığımızda tam kış kitabı. O büyülü rus atmosferinde kendinizi kaybediyorsunuz. Alina'nın Os Alta sarayına geldiği ve eğitim gördüğü kısımlar çok yavaş ilerliyor. Hatta sonunda ne olacak ki? hep böyle mi devam edecek? diye sıkılıyorsunuz ki, kitap sizi öyle ters köşe yatırıyor. Sonlara doğru o denli hızlanıyor ki kitap, nefes almadan okuyorsunuz. Ve heyecanlı bir şekilde bırakıyor ilk kitap. Merakla ikinciyi bekliyorsun.

Gölge ve Kemiği çok beğendim ben. Lakin GR'da 4 puan verdim. Puanı kırdığım yerler ilk başlardaki bir türlü kitabın içine girememe haliydi. Sonrası sarmalıyor da, başlarda bir tutukluk vardı.

Alina; Bence olması gerektiği gibi iddiasız, kendi halinde ama yeri geldiğinde tavrını gösteren bir karakter. O yüzden sevdim bu baş karakteri.

Aslında diğer karakterleri de yazardım ama yazacağım şeyler spoiler'a girer diye yazmıyorum. Okuyun kendiniz görün.

Bu arada çeviriyi beğensem de keşke Kefta'nın falan ne olduğunu not düşselerdi de google'dan deli gibi aramak zorunda kalmasaydık.
Kefta Grishaların giydiği özel bir kıyafet. bu link yazarın Pinterest'i. Baya yardımcı görseller var. Hatta eğer yazarın kendi sitesine bakmanızı da öneririm. İçinde kayboluyorsunuz. Birde okuyucularıyla iletişimi çok iyi.

Bende kitabı okurken şu aşağıdaki ayraçları yapmıştım (sonradan kolye olacak gibi) yazara yolladım çok beğendi. Ne ile yaptığımı sordu, twitterda, bloğunda hemen paylaştı. Eee tabi hoşuma gitti benimde.


 photo 23333_10151258397919685_1473371190_n_zpsbff223fd.jpg

Okurken bir yandan da, etheral müzikler yapan Laurie Ann Haus'un bu setini dinledim. Bence kitabın atmosferine çok uydu. Beraber dinlemenizi tavsiye ederim.  Ve kitabı yollayan Martı Yayınlarına teşekkür ederim.
 Fantastik, büyülü bir kitap okumak istiyorsanız hiç düşünmeden alın derim.

 Keyifli okumalar...

2 yorum:

  1. İnanmıyorum! World of Warcraft'taki şarkı bu ilk parça!!!!!! Bilmeden aynı parçaları dinlemişiz Gamzecim! Ekstra olarak ben şunları da dinlemiştim. Evet oyun müzikleri kitaplar için güzel bir alternatif :D

    http://www.youtube.com/watch?v=gbhpaFJy8Qk&feature=share&list=LLXHJ8gds2-SVE0c99rGqaPw

    http://www.youtube.com/watch?v=71Tee_XNuhg&feature=share&list=LLXHJ8gds2-SVE0c99rGqaPw

    Hala inanamıyorum ahaha! Güzel bir rastlantı oldu bu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hakikaten he :)
      ben Laure Ann'i illustrasyon sanatçısı diye takip ediyordum, tam kitaba başlamadan önce bu playlistiyle karşılaştım.
      Böyle arka fonda müzik olunca daha da etkili oluyor gerçekten :)

      Sil

Related Posts with Thumbnails