25 Haziran 2010 Cuma

Klasik bir kimin eli kimin cebinde öyküsü: Lace - Dantel by Shirley Conran


Bir zamanlar ihtiras, aşk, "oh sevgilim" diyerek inleyen kadınlar, sanırım bir best seller yaratmaya yetiyormuş!

Muhteşem Yazarlar çıkarmış İngilizlerin bu kitabı nasıl "Classic Best seller" diye sattıklarına hayret ettim, Sheakspeare, John Fowles, D.H. Lawrence vs. sanırım ters dönmüştür yattıkları yerde.. Evet, bu derece  dandik bir romanla karşınızdayım bugün!

Dantel veya Orjinal adı ile Lace, Ingiliz Gazeteci Shirley Conran'ın kitabı. Kitabın arka kapağının verdiği bilgiye göre kendisi Daily Mail de editorlük bile yapmış. (Daily Mail İngilterede çok ünlü bir tabloid)

Dantel, birbirine sıkı sıkıya bağlı diyebileceğimiz 4 genç kızın hayatını konu ediyor. Bu kızlarımız, İngiliz Pagan ve Kate, Fransız  Maxine ve Amerikalı Judy. Aynı yatılı okulda okurken tanışıyor ve hayat boyu bağlarını koparmıyorlar. Ancak yıllar sonrasında (!) bu kadınlardan biri, Güzel Aktrist Lili'nin annesiymiş meğerse! Kitap açılışını, Lili'nin, "Kaltaklar, hanginiz benim annemsiniz?" diye sorması ile yapıyor.

İngilizlerin tabloid sevdasını duymayan yok, ne kadar skandala meraklı, ucuz magazine bayılan insanlar olduklarını tüm alem biliyor. Dantel ne yazık ki, tam olarak bu sevdayı körüklemek için yazılmış, ucuz bir kitap. Ben sürükleyici bir Chick-Lit okuyup kafa dağıtma amacı ile almıştım, bilirsiniz yazın bu kitaplar iyi gider. Ancak iç bayıcı derecede uzun, melodrama kaçan saçma olaylar, 1950-1980 periyodunun anglosakson gerikafalılıklarını dinlemek, okur olarak beni sıktı.

Birincisi, masum kız ve ondan istifade etmeye çalışan erkek klişesi iç sıkana dek arka arkaya kullanılıyor. İkincisi, İngiliz kadınlarının, Arap erkeklerini ve doğu ülkelerini, gizemli ve egzotik, maceralarla dolu görmesi klişesi. Agatha Christie'de bile belli belirsiz vardır böyle bir sevda, ama o çok ucuza kaçmamıştır. Hakikatten, nedir bu avrupalılardaki oryantalizm sevdası? Arap şeyhleri/kralları neden çekici gelir Avrupalı kadınlara? İpek şifonlar, şalvarlar içinde haremde tembel tembel oturup sadece seks yapıp yemek yiyerek vakit geçiren bir cariye olma fantezisinin bir sebebi olmalı. kitabın o kadar çok yerinden "esmer, güçlü kollar" kelimeleri geçiyor ki, içiniz kalkabilir benden söylemesi!

Ayrıca lütfen bu kitabı çoluğa çocuğa okutmayın. "doruklara çıktı ve sarsılarak boşaldı, kendinden geçti, uçmuştu..vs vs" klişelerini fersah fersah geçiyor. seks zevklidir, ama öyle bir anlatıyor ki örneğin kadın hiç olmadık bir ortamda, kendisine yaklaşan erkekten zevk alarak, bütün mantıksızlıkları bırakıp ona teslim oluyor ve sonra uyanıp ah ben ne yaptım! moduna giriyor. Komik..

Özetle, tam bir soap opera bu kitap. Uzun uzun yazılmış, ancak sıkıcı. Erotizm dozu çok yüksek. Sevişmeleri açık açık anlatıyor. Karakterler çok yüzeysel, bazı olaylar çok saçma -türk filmi-. Bir de dizisi varmış - uygun denk gelmiştir- zira sezonlarca pembe dizi edecek bir malzeme var elde.

Tavsiye etmiyorum! uluslar arası bir best seller dendiği ve de 32 tl ye satışa çıktığı için, sürükleyici bir kitap okurum sanmıştım ama cidden, kafam şişti...paranıza yazık. Ayrıca çevirmene de selam ediyorum buradan, "bok canına" ne demektir efendiler, çok eski çevirilerde görürdüm ama hala kaldı mı bu bok canına muhabbeti. tez yok olsun bence.

4 yorum:

  1. birkaç ay önce ben de okudum Dantel'i. Jackie Collins klasmanında pespaye bir roman okumak istediğinizde seçilebilecek bir eser. Eğlencelik Chick-Lit yazarı favorim Sophie Kinsella, hafif ve komik yazıyor, pespaye de değil:)

    YanıtlaSil
  2. Judy, en çok merak ettiğim sey su acaba 1 elli sene sonra sophie kinsella yı okuyanlar ay ne bayagı diyecekler mi :)) belki de dönem farkıdır kimbilir!

    YanıtlaSil
  3. komedi yazdığı için 50 sene sonra bayağılaşmaz diye düşünüyorum. Dantel kendini ciddiye alıyor, ağdalı melodrama yapıyor. o yüzden bayağı geliyor olabilir. Kinsella'ya en fazla "aman neresi komik" derler ammaa bayağı bulunmaz diye düşünüyorum:)

    Dantel'in dizisi de vardı seksenli yıllarda, Phoebe Cates Lili'yi oynamıştı, kitabı okuma sebebim de diziyi hayal meyal hatırlıyor olmam idi:))

    YanıtlaSil
  4. Diziyi hatırlıyorum bende
    hatta ve hatta Lili'nin bir beyaz elbisesi vardı, mezuniyetimde onu giymek istemiştim hep
    sonra büyüdüm tabii

    YanıtlaSil

Related Posts with Thumbnails