29 Haziran 2010 Salı

Agatha Christie'yi yaladım yuttum, hani bana polisiye diyenler, bu sizin için geliyor

Şenlikli Bir Cinayet - yazan Gilbert Adair, Agatha Christie'nin tüm kitaplarını seven, keşke hafızamı silip bir daha okuyabilsem diyenler için yazılmış bir polisiye parodisi. Şimdi diyeceksiniz ki madem dalga geçiyor bir yandan, neden okuyalım? Aman canım; kim yaptı, katil kim? diye düşündürüyorsa zaten canımıza minnet! bir de yanında eğlendiriyor mu, evet, e daha ne?


Aslında tabi ki, Agatha Christie'ninki gibi sürükleyici ve heyecan fırtınaları ile dolu değil.  yer yer hicivli, yer yer heyecanlı, sürükleyici fakat inadına Agatha C. ve klasik ingilizlere dair iğnelemelerle dolu bu kitap polisiye seven birinin 1 günde bitirebileceği kadar hoş bir okumalık.


Yapı kredi yayınlarından çıkmış olan kitabımız, İngilterenin çetin kışlarının yaşandığı Dartmoor isimli bir bölgesinde geçiyor, Noel zamanıdır ve Albay'ın malikanesinde, konuklardan biri sabah ölü bulunur. Fakat işin ilginç yanı, cesedin bulunduğu odanın kapısı kilitlidir- çok gizemli! Konuklar ve ev sahibi bu cinayete anlam veremese de, bölgeye yakın bir yerde oturan emekli polis memurunun da hengameye dahil olması ile, kısa süre içerisinde evdeki kişilerin rahmetliyi öldürmeleri için pek çok sebep bulunduğu ortaya çıkar. Ama ne ortaya çıkma! evlere şenlik itiraflarla, klasik ingiliz mantalitesi ile dalgasını geçen yazar, kitabın sonunu da Agatha Christie'ye adeta nanik yaparcasına bitiriyor.  Yazar kitaptaki kahramanlardan biri olan Polisiye yazar Evande Mount, hem Agatha Christie'nin kendisi ile, hem de kadın kahramanı Adrianne Oliver ile dalga geçmek için yazılmış adeta.


Evadne Mount'un kitapta kendi kitaplarını anlattıgı bölümlerde yazarın Agatha Christie ile alay ettiği açıkça ortada! Klasik kitabın başında açıklanmayan detaylar, fevkalade yanlış anlaşılmalar, sağ gösterip sol vurmalar, kısacası bizim heyecanlı birer polisiye okuyucusu olarak beklediğimiz herşey, bu kitapta var hem de goygoyu ile birlikte.


Kesinlikle tavsiye ederim, çerez gibi, tek atımlık doğrusu. Hercules Poirot ve "gri hücreler" e bile selam ediyor, o derece...

7 yorum:

  1. İlk cümlede tarif ettiğiniz kişilerden biri olarak alıp bu kitabı kesin okumam lazım. Haberdar ettiğiniz için teşekkürler. :)

    YanıtlaSil
  2. harika bir kitapmış , hemen okuyacağım.
    bu arada polisiye severlere Elizabeth Peters'ın Oğlak Yayınlarından çıkan Amelia Peabody serisini tavsiye ederim. Amatör arkeolog Amelia'nın Mısır'da geçen maceralarını ben çok sevdim amma Oğlak Yayınları maalesef bu seriyi yarıda kesti, devamını yayınlamıyor:(((

    YanıtlaSil
  3. Biblio, evet oku bence de, memnun kalacaksın :)
    hiciv bile olsa, agatha ve poirot'a laf bile çarpsa, insan yine de seviyor okurken..

    YanıtlaSil
  4. Judy, ben de onu bir deneyeyim bakalım :)

    Peabody aynı zamanda bir kadın polis memuruydu, Nora Roberts'ın Eve Dallas polisiyelerinde! :)

    YanıtlaSil
  5. ben Nora Roberst'i harlequin yazarı sanıyordummm:))

    YanıtlaSil
  6. evet onları da yazmışlıgı var ama polisiyesi de var hatunun :)

    YanıtlaSil
  7. kesinlikle benim de okumak istediğim bi kitap ne zamandır...
    hemen listemin en başına yazayım da unutmayayım...

    ne güzel okunacak ne çok şey var... :)

    YanıtlaSil

Related Posts with Thumbnails