22 Eylül 2010 Çarşamba

Evening Class/İtalyanca Aşk Başkadır

Hani kafa dağıtıcı sıcacık filmler vardır ya, filmin içinde bir dolu insan hayatlarını görürsünüz. Bu kitap işte o filmler gibi. Arka fonda İndie şarkılarından oluşma soundtrack'i mutlaka vardır.

Kitaba gelirsek yıllarca Sicilyada yasak bir aşkı yaşayan Signora sonunda vatanı Dubline döner. Orada ailesi vardır ama uyum sağlayamaz onlara. En çok bildiği işi yaparak, bir İtalyanca kursu açar.

O kursa gelen öğrencilerinde hayatlarını görürüz. Hatta çoğu yerde kesişir bu hayatlar. Yalnızlıklarını, günlük hayatın bunalımlarını, geçmişte yaşanan acıları, saklanan sırları görürüz. Aidan, Bill, Kathy, Lou, Connie, Laddy, Fiona başlarına gelenleri, hayal kırıklıklarını yeni bir dil öğrenme heyecanı ile bir nevi unutmaya çalışırlar.

Signora'dan çok şey öğrenirler. Onun naif ve sıcak yapısından çok etkilenirler.

Ve kitabın sonunda beraber İtalya'ya giderler,Aidan ve Signora aşk yaşar aynı bu tarz filmlerin sonunda seyircinin beklediği gibi...

Kendisininde ilk romanı olan bu kitapla başladım Maeve Binchy kitapları okumaya. Hani çok ağır kitaplar okursunuz da, araya kafa dağıtıcı bir kitap istersiniz ya, hah dedim bu yazar bana elzem geçti. Ama sonraki romanlarında aynı tadı bulamadım ya da sanırım bana yazdıkları çok klişe geldi. Özellikle son çıkardığı romanlar maalesef ki çok sıkıcı (bknz. Yıldızlı Ve Yağmurlu Geceler)

Bir yazarın en büyük kabusu sanırım bu şekilde kendini tekrara düşmesi.

Maeve Binchy kitaplarının en güzel yanı, kapak tasarımları. Mesela ben bu kitabı hem İtalya'ya olan ilgimden, hemde kapağının harika olmasından dolayı almıştım. Diğer kitapların da da aynı şey mevcut. Bu konu aslında önemli, evet kitabın içeriği ne olursa olsun bazı kitaplar kapaklarıyla sattırıyorlar.

Ve Orjinal adı "Evening Class" olan romanı "İtalyanca Aşk Başkadır" diye çevirmek de bence bir pazarlama stratejisi gibi geliyor.

Yani başta dediğim gibi sıcak, doğal romantik komedi, birazda Avrupa filmlerine benzemiyor değil hani.

Ama bu yazarı merak ediyorsanız şayet, en iyi romanı budur derim, kahvenizi alın elinize, sıcacık koltuğunuza kurulun ve kafanızı dağıtın derim.



15 yorum:

  1. Hehe ben bu kitabı çok sevmiştim biliyor musun... :) Romantik komedi izler gibi okuyorsun aynen dediğin gibi.

    YanıtlaSil
  2. Ben de yazarın sadece bu kitabını okudum.Dediğiniz gibi çerez kategorisinde.Bir daha okur muyum?Okumam.Çünkü diğer kitaplarının da az çok aynı olduğunu düşünmüştüm.Haklı çıktım:)

    YanıtlaSil
  3. Kitap Delisi Gizem; bir kitabı daha var, Yalnız Kadınlar sokağı diye. bak oda güzel, yani aynı tadı veriyor, hatta onuda yazayım bak :)

    YanıtlaSil
  4. bana kitap okumayı sevdiren kitaplardan birisi,zira kendisini okuyalı baya oldu.. hatta benim için çok özel bir kitaptır! Maeve Binchy'nin son çıkan 2-3 kitabı dışında bütün kitaplarını okudum. Evet doğrudur kendisi çerezdir ve 3 aşağı 5 yukarı aynı tarz yazar ama gerçekten güzel kitaplar var aralarında,tabii bir yere kadar (: filmi bana yavan geldi çekilmese daha iyiydi :) dediğiniz gibi kitap kapakları çook güzel ve al'beni'li :)) paylaşım için teşekkürler...

    YanıtlaSil
  5. Yasemen K.; filmini izlemedim, ortada hep gezen bir yapım var ama onun bu kitapla alakası yok sanki.
    Yalnız Kadınlar sokağını da yazayım bari, çünkü o kitap da güzeldi, hatta onun filmini izlemiştim çok güzel çekmişler.

    YanıtlaSil
  6. evet Evening Class'ın filmi bi uyarlama değilde,esinlenme olabilir. Yalnız Kadınlar Sokağı çok güzel bir kitaptı,Tara Road'da başarılı bir uyarlamaydı.paylaşımını bekliyorum.. :)

    YanıtlaSil
  7. tavsiyen için teşekkürler en kısa zamanda okuyacagım

    YanıtlaSil
  8. Bloguma Bakar Mısın Senı Mimledimde :) ?

    YanıtlaSil
  9. Kaç yıl oldu okuyalı zaten Maeve Binchy'yi çok severim canım.

    YanıtlaSil
  10. Sadece kitap kapagina bakarak,alinip,okunasi kitap...

    YanıtlaSil
  11. Okudum ben bu kitabı... Bence Maeve Binchy çok abartılan bir yazar. Tamam romanda bütünlüğü güzel koruyor. Fakat çok sıradan... Hiç sıradışı bir şey yok romanlarında. Yine de pek çok yazardan iyidir.

    YanıtlaSil
  12. Ahmet Ay; zaten dediğim gibi kafa dağıtmalık kitaplar yazan bir yazar. Ama son romanları sıkmaya başladı beni ciddi ciddi

    YanıtlaSil
  13. Ben de ilk olarak "Geri Döneceksin" kitabını okumuştum..Sonunda çok üzülmüştüm ilk başları biraz sıkıcı gitse de ortalarına doğru konu etkisi altına alıyor..Tekrar okusam yine zevkle okurdum herhalde..İtalyanca Aşk Başkadır'ın beni en çok çeken tarafı da kitabın ismi oldu..Görselliğe bende çok önem veririm içi resimli diye aldığım kitaplar çoktur ama görsellik kadar kitap ismi de önemli benim için..

    güzel bir blog sürekli takipçisi olacağım sanırım :)) İnsanların kitap gibi bir ortak noktası olması çok güzel bir şey..

    (Bu arada "Danielle Steel" Paylaşımların oldu mu ben bakındım etc. aralarına ama bulamadım)

    YanıtlaSil
  14. Teşekkür ederiz Berra, bak iyi hatırlattın eskiden çok okurdum Danielle Steel, buraya hatırladığım kitaplarından eklemeler yapayım.

    YanıtlaSil
  15. yalnız kadınlar sokağı'ndan sonra en iyi 2. maeve binchy kitabı. zaten hepsi birbirine benziyor

    YanıtlaSil

Related Posts with Thumbnails