3 Nisan 2010 Cumartesi

Popüler Çocuk Edebiyatından Seçmeler

Blog'umuzun kapsama alanına giriyor mu emin değilim ama geçen hafta okuduğum 2 popüler çocuk kitabını tanıtmadan geçmeyeyim dedim.

İki kitabı da çocuk edebiyatı eleştirmeni ve yazar arkadaşım Tülin Kozikoğlu'ndan aldım. Türk çocukları bu kitapları pek seve seve okuyormuş dostlar: Biri ingiliz yazar Chris Riddell'dan Ottoline ve Sarı Kedi, diğeri ise İsveçli yazar Asa Lind'den Kumkurdu.

Önce Kumkurdu'ndan başladım. Çevirinin kötülüğünden mi, yoksa kitap mı akmıyor nedir, 1 haftada güç bela yarıladım - Nal kadar yazıları olan 120 sayfalık bir çocuk kitabından bahsediyorum. Sonra belki daha eğlencelidir umuduyla Ottoline ve Sarı Kedi'ye başladım. İşe giderken ve dönerken deniz otobüsünde okuyup bitirdim tek günde. Akşam o gazla oturup Kumkurdu'nu da bitirdim.

Kumkurdu'nun çevirisi, dediğim gibi, epey sorunlu. İsveççe çeviri yapan milyon tane Türk olmadığını tahmin ederim. Muhtemelen çeviriyle pek haşır-neşir olmasa da isveççe bilen ilk tanıdığa kitabı emanet etmekte bir sorun görmemiş yayınevi. DAAART! Yanlış! Nasıl olsa çoluk çocuk okuyacak diye çevirisine dikkat edilmeyen kitaplar yüzünden, kötü sinema tercümesi gibi konuşan, de'yi da'yı ayırmayı bilmeyen, tuhaf cümleler kuran nesiller yetişiyor.

Eleştirimizi yaptıktan sonra gelelim kitabın konusuna: Zackarina deniz kenarında bir evde anne ve babasıyla yaşayan küçük bir kız. Bir gün sahilde ilginç bir hayvanla tanışıyor, kumda yaşayan bir tür kurt, kumkurdu. Bundan sonra evde ailesiyle ne zaman bir arıza çıksa yavrumuz soluğu Kumkurdu'nun yanında alıyor. Kumkurdu da ona çaktırmadan hayata dair dersler veriyor, olaylara bakış açısını genişletip yumuşatıyor diyelim.

Sıkıldım. Çocuklar bunu neden beğenmiş anlamadım. Buna benzer bir milyon kitap var, dolayısıyla Kumkurdu'nun külliyata yeni bir şey eklediğini düşünmüyorum.

Ama ah o Ottoline, bayıldım! Bir kere çizimler süper. Yazarın aynı zamanda karikatürist olmasından kelli, detaylar muhteşem. Karakterler tuhafötesi ve hikaye de su gibi akıyor. 170 sayfayı toplam 1 saat gibi bir sürede okudum gitti.

Ottoline kocaman bir dairede Bay Munroe adındaki bakıcısıyla birlikte yaşayan bir kız çocuğu. Anne ve babası sürekli uzak ülkelerde seyahat halindeler. En büyük hobileri de eve bu uzak ülkelerden sürüyle garip gurup eşya taşımak. Hikaye, anne ve babası yine uzaktayken şehirdeki esrarengiz bir durumu çözmeye çalışan Ottoline ve Bay Munroe'nun baş rolleriyle ilerliyor. Tahmin edersiniz ki o pek esrarengiz olayı bir yetişkinin çözmesi 5 dakika bile almıyor. Buna rağmen ilgiyle ve merakla okudum kitabı. Zekice kurgulanmış, zekice resimlenmiş, çok keyifli bir kitap. Yeğeniniz filan varsa alın bunu mutlaka!

Kumkurdu
Yerdeniz Yayınları

Ottoline ve Sarı Kedi
İş Kültür Yayınları

2 yorum:

  1. efendim bu konuda kariyer yapan biri olarak, blogumuzun kapsamı kitap oldugundan feci sekilde sokabilirsiniz, ne demek zaten su sıra yazarlarımız bahar rehavetine kapılmıs durumda bir tek siz bayragın basında bekliyorsunuz kuzum :p

    YanıtlaSil
  2. Şu an çocuklar(en küçük kuzenim dahil)alacakaranlık serisi ve hiç utanmadan Davinci Şifresi okuma derdindeler...
    Ya okusunlarda,yaşlarına göre kitaplar okusunlar...
    Tüm yazarların ellerine,zihinlerine sağlık.Çok harika bir iş yapıyorsunuz.
    Tebrikler hepinize,kolay gelsin.

    YanıtlaSil

Related Posts with Thumbnails